Przepis na caipiroskę

caipiroska

caipiroska

Caipiroska [wymowa: kaipiroszka lub kaipiroska, zależnie od regionu] to popularny brazylijski drink na bazie limonek, cukru i wódki. W wersji z wódką z trzciny cukrowej cachaça [wymowa: kaszasa] ten sam drink nazywa się caipirinha [wymowa: kaipirinia]. Jeśli w miejsce limonek doda się innych owoców, wtedy drink zmienia się w caipifrutę [wymowa: kaipifruta]. Tu otwiera się ocean możliwości, bo caipifrut jest tyle, ile owoców. Może być caipifruta de: marakujá, abacaxi, morango, manga itd. (czyli: marakuja, ananas, truskawka, mango). W Polsce można sobie przygotować caipifrutę de jagoda, poziomka albo malina i też będzie pyszna.

Caipiroska – jak to zrobić?

Wracając jednak do przepisu na caipiroskę:

  • 1 limonka
  • 3 łyżeczki cukru (w Brazylii w większości przypadków dodaje się biały lub… wcale się nie dodaje, o ile zamawiający nie poprosi)
  • 50 ml wódki – lub więcej jeśli ma być mocna, czyli forte [wymowa: forci]
  • kruszony lód

Krojąc limonki trzeba pamiętać o usunięciu białych słupków ze środka, bo są gorzkie – tak zaleca barman z pousady w Salvadorze. Pokrojone limonki należy wrzucić do szejkera, dodać cukier i wszystko razem wycisnąć, nie szczędząc przy tym siły. Następnie dodać wódkę i lód. Wymieszać, solidnie potrząsając szejkerem i przelać do szklanki. Wualá, gotowe. Można pić! Ale uwaga, bo to zdradziecki drink. Pije się jak soczek, a szybko uderza do głowy.

Caipiroska serwowana jest we wszystkich barach, restauracjach oraz na plażach. Brazylijczycy mają niezawodny serwis plażowy, który dostarczy klientowi leżak, parasol oraz menu, z którego może wybierać co dusza zapragnie. Rachunek reguluje się po zakończeniu plażowania, przeważnie można płacić kartą. Bom apetite!