Brazylijska kuchnia plażowa

brazylijska kuchnia

Jeśli jesteście na diecie, w Brazylii ciężko będzie na niej wytrwać. W każdej restauracji, barze, a nawet na plaży, czyhają setki kulinarnych pokus. Zaczynamy przegląd od plażowych przekąsek.

Grillowany ser (queijo coalho/queijo grelhado)

Gdy nieświadomy plażowicz poczuje nagle smakowity zapach podpiekanego na ogniu sera, to niechybny znak, że w pobliżu przechodzi wędrowny sprzedawca z blaszanym kociołkiem. Znajdują się z nim rozgrzane węgielki, które służą do grillowania serowych szaszłyków. W zależności od preferencji klienta, ser może być posypany przyprawami, na przykład majerankiem. Queijo coalho jest spotykany na plażach w całej Brazylii, od Bahia do regionów południowych.

Jedzenie arabskie

Brazylijskie plaże są mekką dla smakoszy kuchni arabskiej. Kalifa, Ali Baba i Delicia Árabe to tylko niektóre z firm kateringowych, oferujących takie przysmaki, jak esfirra, salgado i quibé. Sprzedawcy arabskich przekąsek przemierzają plaże w długich białych szatach i charakterystycznych dla Bliskiego Wschodu nakryciach głowy.

Biscoito Globo

Ciastka Globo są znane przede wszystkim na plażach w Rio de Janeiro. Pierwsze ciastka były wypiekane przez braci Ponce w São Paulo, ale już po dwóch latach zagościły w Rio i zostały tu znakomicie przyjęte. Występują w dwóch odmianach: słodkiej (czerwone opakowanie) i słonej (zielone). Lekkie maniokowe ciasteczka są znakomitą przekąską w upalny dzień.

Kanapki – sanduíche (natural)

Naturalne kanapki są sprzedawane przez wędrujących sprzedawców prosto z wyplatanych koszyków. Można nabyć kanapki mięsne i wegetariańskie. Trzeba jednak uważać na ten rodzaj przekąsek, ponieważ często są obficie doprawiane majonezem, co w upalny dzień może zakończyć się niezbyt przyjemnie, zwłaszcza jeśli nasza kanapka wędrowała w koszyku od rana, w pełnym słońcu.

Pierożki i przekąski – pastéis, salgados i empadas

Smażone w głębokim tłuszczu pierożki są nadziewane mięsem, kurczakiem, serem, krewetkami i innymi dodatkami. Te przekąski można też dostać w barach przy plażowym deptaku.

Açaí

Amazońska jagoda açaí robi od niedawna furorę w Polsce, a na brazylijskich plażach jest przysmakiem od dawna. Zmrożony deser z açaí podawany jest w plastikowych kubeczkach. Może być naturalny bądź z dodatkiem o smaku truskawki, banana i innych.

Dania główne

Osobną kategorię stanowią dania z karty w plażowych restauracjach. Na najsłynniejszych plażach w Rio to zjawisko nie występuje, ale w Salvadorze, Recife i wielu innych nadmorskich miastach już tak. Knajpy mieszczą się w niepozornych budkach lub też sąsiadujących z plażą budynkach. Każdy lokal zajmuje przydzieloną sobie część plaży i wystawia tam stoliki oraz parasole. Tutaj nie płacimy za leżaki i parasole, a jedynie za zamówione potrawy.

Wiele osób przychodzi na plażę przed południem, zajmuje stolik i zaczyna od soku, wody z kokosa, piwa lub innego napoju, dalej przechodzi się do przekąsek, a wreszcie gdy głód zacznie dawać się we znaki, można zamówić normalny obiad. Polecamy złożyć zamówienie z kilkugodzinnym wyprzedzeniem, prosząc o podanie go o konkretnej godzinie – unikniemy długiego oczekiwania na posiłek.

Dania w plażowych restauracjach są świeże i smakowicie przyrządzone oraz pięknie podane. Naszymi ulubionymi są potrawy z ryb. Idealny obiad na plaży to pieczona w całości ryba z dodatkami, a do tego szklaneczka orzeźwiającej caipiroski.

Napoje

Zamykamy plażowe menu opisem dostępnych napojów. Na plażach Rio spotyka się sprzedawców mate, którzy maszerują raźnym krokiem, niosąc na ramionach metalowe pojemniki z mate i lemoniadą. Zachęcają oni do zakupu zimnego napoju w bardzo oryginalny sposób, każdy z nich ma swoje zawołanie albo zaśpiew. Stanowi to część niepowtarzalnego folkloru rioskich plaż.

Poza sprzedawcami mate, po plażach krążą handlarze ze steropianowymi pudłami, gdzie mają inne popularne napoje: wodę, colę, guaranę i piwo. Te same napoje można też kupić od wynajmujących leżaki. Rzadko można usłyszeć nawoływanie obwoźnych barmanów, którzy w swoich termicznych pudłach dźwigają składniki na caipirinhę.

Przychodząc na plażę, wraz z leżakiem i parasolem dostajemy plastikową kartę, na której widnieją propozycje napojów i przekąsek. W momencie zamówienia, osoba obsługująca zaznacza na karcie ilość pozycji, o które poprosiliśmy. Po całym dniu plażowania, płacąc za leżaki, rozliczamy też tę kartę.

W zależności od miasta i plaży, najpopularniejsze napoje w kartach to: woda z kokosa, piwo, cola oraz różne rodzaje caipirinhii i caipiroski.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *