Brazylijska kuchnia – część 2

brazylijska kuchnia

W poprzedniej części naszego przewodnika kulinarnego po Brazylii, zabraliśmy Was na plażę. Dzisiaj opowiemy, czym jeszcze można delektować się w Brazylii.

Przekąski

Brazylijskich przekąsek najlepiej spróbować w licznych barach, bardzo popularnych wśród miejscowych. Ludzie często wstępują na szybkie co nieco, po czym pędzą dalej do swoich obowiązków. Bary bywają otwarte całą dobę lub we wczesnych godzinach i są jednym z tych miejsc, gdzie można coś zjeść poza porą obiadową. Znajdują się też na każdym dworcBaiana-acarajé-Salvadoru autobusowym i lotnisku, umilając oczekiwanie na podróż.

Acarajé – kotlet z bobu (feijão-fradinho) z dodatkiem cebuli i soli, smażony w oleju z palmy dendê. Jest wypełniany warzywami i krewetkami, w zależności od naszych preferencji. Danie występuję w stanie Bahia. Jeśli w upalne popołudnie zobaczycie na ulicy tradycyjnie ubrane bahiany, smażące coś w głębokiej patelni, to właśnie tak powstaje acarajé

Coxinha de frango – krokiecik z kurczaka w kształcie udka i usmażony na chrupko w panierce, my lubimy z dodatkiem majonezu lub keczupu

Pastel – pasztecik smażony na głębokim tłuszczu, nadziewany mięsem, kurczakiem, serem lub farszem warzywnym

Salgado – wspólna nazwa różnych przekąsek, które przybierają formę pasztecików, pierożków czy innych krokietów, przeważnie z mięsnym lub serowym nadzieniem

Pão de queijo – serowe kulki są popularne w całej Brazylii, mają chrupką skórkę i miękki serowy środek. Można je kupić w barach, a także w supermarketach do odgrzania w domu

Misto – kanapka z chleba tostowego, może występować w wersji na ciepło (quente) lub bez podgrzewania (frio)

Cachorro quente – brazylijska nazwa naszego rodzimego hot-doga, tyle że w dosłownym tłumaczeniu na portugalski

tapiocaTapioca – naleśnik z mąki maniokowej, podawany na słodko lub na słono – nasza ulubiona wersja z kokosem i skondensowanym mlekiem, serwowana jest w Olindzie na placu przed katedrą Sé

Dania główne

Jeśli po skosztowaniu przekąsek nadal jesteście głodni, dania główne z pewnością zaspokoją nawet najbardziej wybredne podniebienia.

Moqueca – rodzaj gęstego gulaszu z ryby lub krewetek (albo obydwu składników – moqueca mista), z dodatkiem pomidorów, papryki, cebuli, mleka kokosowego oraz oleju z palmy dendê. Ten ostatni składnik jest dodawany do wielu potraw w stanie Bahia, ma charakterystyczny ostry zapach i smak, nie każdemu odpowiada. Ale gdy już komuś zasmakuje, nie wyjedzie z Brazylii bez butelki tego specyfiku. Moqueca najpyszniejsza jest na plaży, podawana w glinianym naczyniu i w towarzystwie ryżu, frytek, sałatki i farofy. Chociaż wywodzi się z północnego wschodu, można ją dostać w całej Brazylii

Churrasco – prawdziwa gratka dla wszystkich mięsożerców, różne rodzaje mięsa z grilla (wołowina, wieprzowina, kurczak), podawane z dodatkiem ryżu, frytek i farofy. Jedna z naszych ulubionych pozycji w menu. Najbardziej popularna na południu Brazylii, ale do skosztowania w całym kraju

Feijoada_completa_1Feijoada – dawniej było to danie dla biedaków i przyrządzano je z resztek. Zapomnijcie o polędwiczce czy bardziej wykwintnych kawałkach mięsiwa. Do feijoady wrzuca się świńskie uszy, ogony i tego rodzaju elementy. Do tego pożywna fasola i danie gotowe. Obecnie spożywanie feijoady nie jest już zarezerwowane dla biedoty i niewolników, delektują się nim najbardziej wyrafinowani smakosze

Peixe – ryba w każdej postaci. Smażona (frito), z grilla (grelhado), frytki rybne (pititinga frita – małe rybki panierowane i smażone w całości w głębokim tłuszczu), gotowana (moqueca – opis wyżej). Świeżusieńka ryba, która jeszcze chwilę wcześniej pływała w oceanie. Nie ma nic lepszego pod słońcem, zwłaszcza w relaksujący dzień na plaży.

Bobó de camarão – danie dla miłośników krewetek i manioku, które są jego głównymi składnikami, poza tym mamy tu jeszcze mleczko kokosowe, olej palmowy, a podaje się je z dodatkiem ryżu

Carne do sol – danie z suszonego na słońcu mięsa wołowego (jego nazwa oznacza dosłownie “mięso słońca”), chociaż w pewnej restauracji w Salvadorze zdarzyło się, że podano nam… baraninę jako carne do sol. Może była to suszona na słońcu baranina, w każdym razie nie takich wrażeń smakowych oczekiwaliśmy. Danie pochodzi z północnego wschodu

Pizza – chociaż to danie włoskie, ale jest bardzo popularne w całej Brazylii

Desery

Po obfitym obiedzie przychodzi pora na deser, a tych w Brazylii nie sposób sobie odmówić.

Brigadeiro2Brigadeiro – jeden z najpopularniejszych deserów w całym kraju. Jest to czekoladowa kulka ze skondensowanego mleka, masla i kakao. Bardzo słodka. Kokosową odmianą brigadeiro jest beijinho (buziaczek)

Sorvete – lody w różnych formach i smakach

Salada de frutas – sałatka owocowa, przyrządzana ze świeżych egzotycznych owoców

Açaí (na tigela) – na osobne miejsce na liście zasługuje królowa amazońskich jagód, açaí, serwowana na plaży, ale także w lokalach w mieście, z dodatkiem na przykład granoli, bananów lub syropu z guarany. Açaí występuje w formie kremu albo smoothie

Cocada – ciastko kokosowe, można je kupić od ulicznych sprzedawców, którzy na swoich wózkach rozwożą cały słodki asortyment, podzielony na porcje

Goiabada – galaretka z połączenia owocu gujawy z cukrem, często serwowana jako dodatek do sera produkowanego w stanie Minas Gerais

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *